zaterdag 20 september 2008

ISAF en Taliban bereid internationale Vredesdag te respecteren in Afghanistan

De NAVO en de Taliban hebben voor Wereldvrededag op 21 september aangekondigd dat ze geen aanvallen zullen uitvoeren. De Afghaanse president Hamid Karzai had daartoe deze week een oproep geplaatst.

De International Security Assistance Force (ISAF) heeft verklaard wel patrouilles uit te voeren en zal zich als dat noodzakelijk is verdedigen tegen eventuele aanvallen.

Juist de patrouilles van de ISAF zien de Taliban niet zitten. Wanneer een patrouille een dorp in het zuiden van het land wil bezoeken wordt er regelmatig het vuur op geopend door de opstandelingen.

De buitenlandse troepen schieten dan terug en zetten daarbij veelvuldig luchtsteun in.

Vorig jaar waren er vredesdemonstraties in Afghanistan op een schaal waarvan de VN zeiden dat ze die in het land “hier nog nooit hebben gezien”.

Activiteiten
Een woordvoerder van de UNAMA, Adrian Edwards, zei deze week dat er veel in Afghanistan aan de Vredesdag zal worden gedaan.

Er zullen burgers, onderwijsinstellingen, bedrijven, non-gouvernementele organisaties en agentschappen van de VN aan deelnemen.

“De vredesmanifestatie kan de grootste worden die er ooit in Afghanistan is gehouden,” aldus Edwards.

Onder de vele activiteiten die gepland staan zullen winkels in het hele land blauwe vlaggen voor vrede uithangen. Telefoonmaatschappijen zullen vredes-sms’jes versturen.

In de Royal Albert Hall in London word teen special concert georganiseerd en er zullen internationale beroemdheden meedoen zoals Jude Law.

De Dag van de Vrede werd in 1982 door de Verenigde Naties ingesteld. Ook het regeringsleger zal vanaf twaalf uur in de nacht 24 uur lang geen aanvallen uitvoeren

Vorig jaar bleek de oproep van de VN om een dag de wapens in Afghanistan te laten zwijgen vruchteloos.

De Verenigde Naties willen van 21 september tot 23 september een grote vaccinatiecampagne houden. In 6 gewelddadige provincies in het land moeten dan1,8 miljoen kinderen ingeënt worden tegen polio.

Volgens verslaggevers beleeft het Aziatische land momenteel de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet. Volgens een telling van het persbureau Associated Press kwamen er dit jaar al meer dan 4.500 mensen om door geweld.

Zie ook
Demonstraties voor vrede

Geen opmerkingen: